82.43 на 100 хиляди стигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас. Това

...
82.43 на 100 хиляди стигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас. Това
Коментари Харесай

COVID картата на България: Все повече области са в зелено, Омикрон доминира

82.43 на 100 хиляди стигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас. Това демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания /НЦЗПБ/.

Зеленият цвят /под 100 инфектирани на 100 хиляди души/ господства на картата по този индикатор, като единствено 4 области към момента са в жълто /под 250 инфектирани на 100 хиляди души/ - Видин, София, София-област и Ловеч. 

 
 карта таблица коронавирус НЦЗПБ

Всички оценени позитивни проби на ковид са с Омикрон и неговите подварианти, сочат данните от целогеномното секвениране. Анализирани са 87 клинични проби със SARS-CoV-2, взети в интервала 30.03-14.04.2022 година и са изпратени от 16 разнообразни лечебни заведения от 13 области на страната.

При всички 87 клинични проби е открит вирусен вид Омикрон и негови подварианти ВА.1 и ВА.2. Съотношението на подвариантите на Омикрон е както следва: ВА.1 (1,1%), на ВА.1 и неговите подварианти общо (8,0%), надлежно на ВА.2 (74,7%) и на ВА.2 и неговите подварианти общо (92,0%).

 

 
 карта таблица коронавирус НЦЗПБ
 

Картата на епидемиологичната конюнктура по региони е в нулевия стадий. Цялата страна е в светлосиньо по този индикатор, като се чака да се задържи в този стадий. 

 
 карта зони coronavirus.bg
 

Картата на епидемиологичната обстановка разделя страната на пет района, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са установяване на стадия, в който се намира даден район, е заетостта на интензивните легла за заболели с COVID-19. 

Според Плана за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лекуване на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е измежду факторите за налагане на противоепидемични ограничения. Друг фактор, който здравните управляващи наблюдават, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите стадия, по които се ползват Коронавирус ограниченията са написани в Плана за справяне с COVID-19:  

 

Първи етап - Няма да се вкарват спомагателни ограничавания, само че ще бъде засилен контролът по съблюдаване на към този момент съществуващите противоепидемични ограничения – носене на маски, обезпечаване на физическа отдалеченост, зелен документ и тестване в учебно заведение. Предвижда се още разширение на обсега на обектите и дейностите, по отношение на които са въведени Коронавирус ограничения и надзор върху спазването им. Преустановяват се и учебните екскурзии. 

Втори етап - Предвижда се наблюдаване по отношение на спазването и периода на годност на документите за имунизация и на документите за преболедуване и при нужда, след експертно разискване, ще бъдат подхванати дейности за промени. В просветителната система ще се преустановят заниманията по ползи, като се изключи тези, в границите на целодневната организация на образованието, които се организират без разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя потенциал, дружно с условието за зелен документ. В учебните заведения ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн образование през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири -  Ще работят единствено магазините за хранителни артикули, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските компании, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към образование от разстояние в електронна среда, като се изключи учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени. 

може да се следи и разпространяването на COVID-19 в действително време. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР